Blog

Wat is leren leren?

Leerlingen leren elke dag enorm veel dingen: taal, rekenen, begrijpend lezen, wereldoriëntatie… en nog veel meer! Het kan best moeilijk zijn voor leerlingen om alle stof te onthouden. Maar als leerlingen leren om te leren, lukt dit vaak een stuk beter. Hoe kunnen leerlingen leren leren?

Wat is leren leren?

Met leren leren, kunnen leerlingen leren hoe zij het best de stof die zij krijgen, onthouden. Aangezien leerlingen veel stof aangeleerd krijgen op de basisschool, en ook nog eens veel verschillende soorten stof, is het handig om te weten hoe ze het meest effectief kunnen leren. Zo leren de leerlingen op een goede en efficiënte manier.

 

Hoe kunnen leerlingen leren leren?

  1. Het is belangrijk dat leerlingen weten wat ze gaan doen in de les. Zo kunnen de leerlingen dan een inschatting maken wat ze al weten en wat nog niet. 

  2. Leerlingen weten vaak al iets over een onderwerp en hebben voorkennis. Voorkennis geeft betekenis aan nieuwe informatie. Als leerlingen goed willen leren, dan is het handig om de stof aan te sluiten bij de voorkennis.

  3. Leerstrategieën zijn belangrijk, zoals het verspreiden van leermomenten. Samenvatten en arceren van de stof werkt vaak minder goed, maar er zijn andere manieren. Jezelf toetsen helpt bijvoorbeeld goed met leren. Ook is het ophalen van geheugen belangrijk, dan onthoud je stof veel beter. Bekijk bijvoorbeeld wat je het hoofdstuk of in de les hebt geleerd en bedenk dan wat je nog niet weet. Daarna bladert de leerling weer terug om het terug te zoeken.

Met bovenstaande tips leren jouw leerlingen hoe ze goed kunnen leren. Zo blijft de stof van de dag beter hangen! Heb jij nog tips leerlingen goed te laten leren? Laat het ons weten!