Blog

Zeg, wat is nou coachend lesgeven?

Op een coachende manier lesgeven, hoe doe je dat? In dit artikel leggen wij je uit wat coachend lesgeven inhoudt en hoe je coachend kunt lesgeven.

Coachend lesgeven: activeer je leerlingen en vergroot de leeropbrengst

Door coachend les te geven activeer je leerlingen en vergroot je hun leeropbrengst. Verder werk je aan succesmomenten en individuele ontwikkeling van de leerling. Het is een ‘autonomie ondersteunende stijl’, wat inhoudt dat het de autonomie van leerlingen vergroot. Als leerkracht stimuleer je het zelfvertrouwen en creativiteit van de leerling. Dit kun je als volgt doen:

  1. Luister goed naar de leerling

  2. Stel vragen

  3. Bied keuzes

  4. Geef ruimte om zelf tot oplossingen te komen

  5. Moedig zelfinitiatief aan

  6. Heb consistente regels en duidelijke verwachtingen

FaqtaLes-18

 

Wanneer je coachend lesgeeft, werkt dit ontwikkelingsbevorderend. Hierdoor kan de leerling zich nog meer ontwikkelen. Dit doe je door de volgende stappen toe te passen:

  1. Observeer de leerling

  2. Doe datgene voor waar de leerling een vraag over heeft of stel richtvragen

  3. Laat de leerling het zelfstandig uitvoeren

  4. Evalueer samen met de leerling

Hoe stel je een richtvraag? 

Met behulp van richtvragen kun je de leerling weer op het goede spoor zetten wanneer die ergens vastloopt. Je kan de volgende vragen stellen, waarmee je de leerling helpt.

  • Wat wil ik weten?

  • Waar vind ik die informatie?

  • Wat heb ik ervoor nodig?

  • Wat ga ik eerst doen en dan erna?

Je coacht jouw leerlingen door deze vragen te stellen. De leerlingen komen zelf met antwoorden. Komen ze er niet uit? Dan help je ze verder. Zo helpt coachend lesgeven bij de autonomie en het beantwoorden van vragen van de leerlingen. Kijk voor meer tips de video hieronder: