Blog

Leer je iets van video’s kijken?

We kennen allemaal het begrip ‘begrijpend lezen’. Naast het lezen gebruiken steeds meer leerkrachten nu ook video’s in hun lessen. Hierdoor is het belangrijk om aandacht te geven aan het goed begrijpen van deze video’s. Dit noemen we ook wel ‘begrijpend kijken’. Uit onderzoek blijkt dat 86% van de Nederlanders gemiddeld 3 uur per dag naar beeldmateriaal kijkt. Aan lezen wordt ongeveer 1,5 uur per dag besteed. Kortom: het kijken naar beeldmateriaal is populair!

 

Daarom is nodig om je leerlingen daar nu al op voor te bereiden. Hoe zorg je ervoor dat leerlingen niet enkel passief een filmpje aan het bekijken zijn, maar actief met de lesstof bezig zijn in een educatieve video? We geven je in dit artikel wat tips & tricks.

  1. Laat beeldmateriaal niet langer dan 5 minuten zijn. Leerlingen moeten er namelijk gericht naar kunnen kijken, zodat zij hun aandacht niet verliezen. Bereid je leerlingen voor, zodat ze tijdens het zien van het filmpje continu actief aan het kijken zijn. Voorkom dat leerlingen het filmpje meerdere malen moeten kijken, omdat ze eerder niet hebben opgelet.
  2. Laat leerlingen na elk filmpje één of meerdere vragen beantwoorden. Stel deze vragen bewust pas na de video’s, zodat leerlingen niet in de verleiding komen om te stoppen met kijken als ze het antwoord al denken te weten.
  3. Laat de leerling in een kladschrift steekwoorden opschrijven of een woordweb maken over het filmpje. Zo leren ze om de belangrijke informatie eruit te halen en in hun eigen woorden te vertalen. Dit verhoogt het leerrendement.
    Tip: pas wel op dat leerlingen geen hele zinnen op gaan schrijven. Wanneer leerlingen hele zinnen opschrijven, lukt dit vaak niet en komen ze in de knel met de tijd.

 

 
Wanneer je bovenstaande tips gebruikt, kunnen leerlingen uit video’s enorm veel informatie halen. Ze ontdekken de wereld door uitlegvideo’s en leren dan op een leerzame én leuke manier.