Blog

Hoe ontwikkelen leerlingen hun talenten?

Met toekomstgericht onderwijs leren jouw leerlingen vaardigheden die ze de rest van hun leven gebruiken. Ze ontwikkelen zichzelf en leren hun talenten kennen. Als leerkracht motiveer jij jouw leerlingen om hun talenten te ontwikkelen. Je geeft les op een manier die helemaal bij jou past. En dankzij deze lessen haal jij het allerbeste uit de leerlingen.

Leer de leerlingen stapsgewijs de vaardigheden van onderzoekend leren met alle materialen die Faqta biedt. Faqta Talent kun je op twee verschillende manieren aanbieden: 

  1. Laat jouw leerlingen zelf kiezen (uit meer dan 100 talentthema’s!) op basis van eigen interesse en motivatie. Bekijk de informatie van de tegels en gebruik de voorbeeldonderzoeksvraag of bedenk een eigen onderzoeksvraag. Maak ter afsluiting een presentatie. 

  2. Koppel het talentthema aan de wereldthema’s. Leer hierbij eerst over het wereldthema door middel van de tegels en de doeboekopdrachten. Ga vervolgens aan de slag met het aanvullende talentthema als verdieping op het wereldthema. Houd rekening met 4 extra lesuren als je deze verdieping toevoegt aan je wereldthema. In de voorbeeldplanning zie je hoe dit eruitziet. 

 

Wanneer jouw leerlingen aan de slag gaan met een talentthema, kunnen ze gebruik maken van diverse hulpbladen. Zo leren ze bijvoorbeeld hoe ze hun eigen onderzoeksvraag maken, hoe ze een presentatie in elkaar zetten en hoe ze tot het antwoord op hun onderzoeksvraag komen. Bij een talentthema leren de leerlingen eerst over de context van het onderwerp, waarna ze zelf op onderzoek uitgaan. Met bijbehorende bronnen worden de leerlingen op weg geholpen met informatie voor de onderzoeksvraag. Jij helpt ze waar dat nodig is en motiveert ze zoveel mogelijk zelf op onderzoek uit te gaan.