Blog

Tips voor een goed wachtwoord: Voor je huis heb je toch ook een andere sleutel dan voor je fiets?

Een goed wachtwoord is heel belangrijk. Om ervoor te zorgen dat anderen niet stiekem je e-mail kunnen lezen bijvoorbeeld. Maar hoe maak je nu een moeilijk te kraken wachtwoord? Wij vroegen het aan een expert. Rutger Otto is techjournalist bij NU.nl en weet alles van de nieuwste gadgets, maar ook hoe je je online veilig kunt bewegen. Met zijn manier om een wachtwoord te bedenken, kunnen je leerlingen zelf een goed en gemakkelijk te onthouden wachtwoord maken.

 

Waarom zijn wachtwoorden eigenlijk zo belangrijk?

Rutger legt het ons heel simpel uit: "Een wachtwoord is je sleutel om online ergens binnen te komen." Net zoals voor je huis, dus. Daar wil je ook niet dat mensen zomaar binnen kunnen komen. "Misschien voer je persoonlijke gesprekken in een chat-app. Dan hou je dat graag privé en wil je niet dat andere mensen het zomaar kunnen lezen."

Hoe verzin je een goed wachtwoord dat niemand kan raden?

Mensen gebruiken het liefst simpele wachtwoorden. Die kunnen ze gemakkelijk onthouden en invullen. "Wachtwoorden als 'wachtwoord' of '123456' komen nog steeds heel veel voor. Maar die zijn makkelijk te raden", zegt Rutger. "Mensen zien wachtwoorden vaak als gedoe, terwijl het hen eigenlijk beschermt."

Voor wachtwoorden geldt: hoe langer, hoe beter. Dan zijn zijn ze namelijk moeilijker te kraken. "Om te zorgen dat je zo’n wachtwoord nog kan onthouden, kun je er een zinnetje van maken", legt Rutger uit. "Waarbij je dan elk woord begint met een hoofdletter en misschien ergens een E vervangt door een 3." Door een uitroepteken of vraagteken erachter te zetten, heb je ook een zogenaamd speciaal teken in je wachtwoordzin. "En wat veel mensen vergeten is dat een spatie ook vaak gebruik kan worden in een wachtwoord", geeft Rutger als extra tip. 

shutterstock_1551161276

In drie stappen van een simpel zinnetje naar een superwachtwoord

Omdat Faqta natuurlijk ons lievelingsvak is, probeerden we daar een wachtwoord mee te maken. We bedachten het volgende zinnetje:

Faqta vind ik het leukst.

Stap 1: Hoofdletters
We beginnen met de eerste letters van de woorden in hoofletters te zetten: Faqta Vind IHet Leukst. 

Stap 2: Vervang letters door cijfers
Nu gaan we kijken of we sommige letters door een cijfer kunnen vervangen. Van de letter
O kun je bijvoorbeeld het cijfer 0 maken. Wij kiezen ervoor om van de letter het cijfer 3 te maken:

Faqta Vind Ik H3t L3ukst.

Stap 3: Gebruik speciale tekens
Als laatste zetten we er nog een uitroepteken achter. 
Ons wachtwoord ziet er nu zo uit:

FaqtaVindIkH3tL3ukst!

Welke zin bedenk jij gebruiken voor je wachtwoord?

Hoe weet je nu of je een goed wachtwoord hebt bedacht?

Wil je nu weten of het wachtwoord dat je hebt bedacht, ook echt goed is? Je kunt het testen op https://veiliginternetten.nl/wachtwoordkraak-test/. Daar vul je in hoe lang je wachtwoord is en uit welke soort tekens het bestaat. Om ons wachtwoord te kraken, hebben hackers 14 quintiljoen (!) jaar nodig. Hoe lang duurt het om jouw wachtwoord te kraken? 

Moet ik overal een apart wachtwoord voor bedenken? 

Voor bijna elke app heb je wel een wachtwoord nodig. En volgens Rutger moet je overal een ander wachtwoord voor bedenken: "Voor je huis heb je toch ook een andere sleutel dan voor je fiets?" Als je overal hetzelfde wachtwoord zou gebruiken, en iemand komt je wachtwoord te weten, dan kan diegene meteen overal bij. "Een inbreker kan dan niet alleen op bijvoorbeeld Snapchat inloggen, maar ook op je e-mail." 

Om je wachtwoorden goed te bewaren en te onthouden, kun je een wachtwoordmanager gebruiken. Die kan dan ook super ingewikkelde wachtwoorden voor je verzinnen. Als dat nog te lastig is, kun je je wachtwoorden ook gewoon opschrijven in een boekje. "Dat is echt niet zo gek", zegt Rutger. "Als je maar zorgt dat jij de enige bent die weet waar het boekje ligt."