Blog

Begin het debat in je klas met een discussieblad

Ga je aan de slag met burgerschap? Dan kan een goed debat in de klas natuurlijk niet ontbreken. Door te oefenen met debatteren en discussiëren, leren je leerlingen hoe ze het beste hun eigen mening kunnen verwoorden. Tegelijkertijd leren ze ook om te gaan met de meningen van anderen, hier naar te luisteren en erop te reageren. 

Laat je leerlingen van tevoren hun argumenten bedenken

Met een debat begin je niet zomaar. In de klas bereid je dit natuurlijk goed voor, net zoals in de politiek of op televisie gedaan wordt. Voor je leerlingen kan een discussieblad een handig hulpmiddel zijn. Ze schrijven de stelling op waarover gediscussieerd gaat worden. Afhankelijk van of ze voor tegen de stelling zijn, bedenken ze argumenten die ze tijdens het debat kunnen gebruiken. Op die manier oefenen ze vooraf met het onder woorden brengen van hun mening en hebben ze tijdens het debat iets om op terug te vallen.


Discussieblad_Mockup-1

Download hier het discussieblad (A4)

Print het discussieblad uit voor je leerlingen wanneer je een debat in de klas gaat houden.

Ideeën voor je burgerschapsthema's

Ben je nog op zoek naar ideeën om je thema voor burgerschap en maatschappij invulling te geven? In dit artikel hebben we een aantal suggesties voor je verzameld die je direct in jouw klas kunt toepassen.