Blog

Wat is wetenschap & techniek?

Wetenschap en techniek op de basisschool stimuleert leerlingen om problemen te zien en deze op te lossen. Kinderen bekijken de wereld vanuit hun eigen belevingswereld. Wat willen ze weten? En wat is een antwoord of oplossing voor deze vraag? Met wetenschap & techniek leren leerlingen vaardigheden om vragen te bedenken en op te lossen.

De vaardigheden die leerlingen gebruiken  bij wetenschap en techniek, zijn de 21e-eeuwse vaardigheden. Dit zijn vaardigheden zoals creativiteit, kritisch denken ICT-geletterdheid.

Hoe stimuleer je wetenschap en techniek in jouw groep?

Met de leerlijn ‘onderzoeken’ van de SLO en het ministerie van OCW kunnen jouw leerlingen aan de slag met wetenschap en techniek. Aan de hand van de volgende stappen leren jouw leerlingen op hun eigen niveau onderzoeken:

  1. Vanuit verwondering en nieuwsgierigheid kan de leerling onderzoeksobjecten onderzoeken;

  2. De leerling kan een onderzoeksvraag formuleren en van tevoren bedenken wat ervoor kan zorgen dat het onderwerp is zoals het is;

  3. De leerling kan een onderzoek en onderzoeksplan bedenken dat past bij de vraag;

  4. De leerling kan het onderzoek uitvoeren en de resultaten opschrijven;

  5. De leerling kan een conclusie trekken en de vraag beantwoorden;

  6. De leerling kan het onderzoek presenteren;

  7. De leerling kan nog meer vragen stellen, nadat de leerling de onderzoeksresultaten heeft. Wat wil de leerling nog meer weten?

 

Wil je meer weten over deze stappen? Bekijk het leerplan voor wetenschap en techniek. Zo stimuleer jij een onderzoekende houding in de groep, en geef je wetenschap en techniek een plekje in jouw klaslokaal.